torstai 30. heinäkuuta 2015

Poliitikot taas hukassa verotuksen osalta - PortugaliGate

HS uutisoi kolmen suomalaisen entisen yritysjohtajan muuttaneen Portugaliin ja saavan siten mahdollisuuden saada eläkkeensä verovapaasti.



Tästä seuraa suomalaisessa mediassa mielenkiintoinen kuvio. Ensin poliitikot pohtimatta aihetta yhtään enempää tuomitsevat, sitten media pohtimatta enempää kyselee aiheesta kaikilta mahdollisilta poliitkoilta, jotka taas kilpailevat tuomitsemisella ja lonkalta heitetyillä korjausehdotuksilla.


Olemmeko nyt oikeasti huolissaan Portugalin vapaaehtoisesti menettämistä verotuloista?

Palataanpa faktoihin

Yritysjohtajat ja heidän työnantajansa ovat maksaneet johtajien palkoista sekä lisäeläkkeistä eläkemaksuja suomalaiseen eläkejärjestelmään.



Eläkkeelle jäädessään yritysjohtajille maksetaan eläkettä suomalaisesta eläkejärjestelmästä.

Suomessa asuessaan he maksavat Suomen valtiolle veroa eläketulostaan Suomen verosäädösten mukaisesti.



Portugaliin muutettuaan he voivat siirtyä verovelvollisiksi Portugalissa, jolloin Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen mukaan he maksavat eläkkeestään veroa asuinmaahansa - Portugaliin.



EU-säädösten mukaan EU-maa, jossa eläkeläinen asuu, on oikeutettu veloittamaan maassa asuvien muiden EU-maiden eläkeläisten terveyspalveluista valtiolta, josta eläkkeensaaja saa eläkettä ja jonka sairaanhoidon kustannuksista ko. maa vastaa EU-lainsäädännön mukaan. Eli Portugali saa veloittaa Suomelta näiden johtajien käyttämistä terveyspalveluista, jos eivät saa eläkettä muualta kuin Suomesta.

Palataan kritiikkiin

Johtajat kuppaavat tässä jotenkin Suomea / Johtajat ovat ahneita suomalaisten kustannuksella

Verosopimus on muodoltaan hyvin yleinen, itseasiassa OECD:n suosituksen mukainen, jossa vero maksetaan asuinvaltioon. Eläkkeiden verovapaus johtuu siitä, että Portugali on laskenut tietyin edellytyksin ulkomaalaisten eläkkeiden veroprosentin nollaan.



Nyt he siis maksavat Suomeen veroa nolla euroa ja Portugaliin nolla euroa. Jos taas Portugalilla ei olisi tätä verohuojennusta käytössä, maksaisivat he veroa Portugaliin - Suomen saadessa edelleen nolla euroa.



Antti Rinnekin mainitsi, että tämä eläkkeiden verovapaus nakertaa suomalaisen yhteiskunnan perustaa. Miten, jos Suomi ei kuitenkaan saisi eläkkeistä veroeuroja?

Terveyspalveluiden veloitusmahdollisuus ahneuden huippu

Kaikilla EU-mailla on samanlainen oikeus toisiaan kohtaan, joten sillä tasolla ei liene kyse ahneudesta.



Jos ko johtajat maksaisivat veroja eläkkeistään, he maksaisivat veroja Portugaliin ja silloinkin Portugalilla olisi oikeus veloittaa terveyspalveluiden käytöstä Suomea.

Portugali houkuttelee verovapaudella maahan eläkeläisiä, jotta ne kuluttaisivat. Näiden johtajien ansioilla voisi kuvitella heidän hoitavan terveyspalveluistaan aika paljon itse julkisen sijaan.



Mauri Pekkarinen sanoi, että tätä räikeämmäksi ei voi mennä. Miten se, että Portugali ei halua veroeuoja eläkkeestä, jota sillä olisi oikeus verottaa tekee tästä räikeämpää, kun sama veloitusmahdollisuus terveyspalveluista on kuitenkin?

Suomalaiset työntekijät maksavat nyt eläkkeitä Portugaliin johtajille

Antti Rinne muistutti, että eläkejärjestelmämme on vain osittain rahastoiva. Tarkoittaa siis sitä, että kukaan ei ole eläkemaksuinaan maksanut omia eläkkeitään johonkin tilille, josta niitä maksettaisiin eläkkeellä takaisin. Vaan käytännössä jokaisen nyt töissä olevan eläkemaksuista osalla maksetaan tämän päivän eläkkeitä.



Rinteen väite pitää siis paikkansa, mutta siinä ei kyllä Portugalin verotuksella ole mitään tekemistä. Ensinnäkin vero maksettaisiin Portugaliin, jos verovapautta ei olisi - eikä suomalainen eläkejärjestelmä hyötyisi mitään.


 Toisekseen tuloverot eivät mene eläkejärjestelmään, eli vaikka verot maksettaisiin Suomeen, niin eivät ne eläkkeisiin menisi.

Yhteiskuntasopimusta ei synny

STTK:n johtaja ja useat muut epäilevät yhteiskuntasopimuksen syntyvän nyt vaikeammin, kun johtajat saavat verohelpotuksen saamalla eläkkeet verottomana.



Jos siis heillä olisi eläkkeissä veroprosentti, niin vero menisi Portugaliin - ei Suomeen. Kuinka Portugalin luopuminen verotulosta vaikuttaa yhteiskuntasopimuksen syntyyn Suomessa?

Liian suuret eläkkeet (eläkekatto)

Yksi näkemys on, että eläkkeet ovat johtajilla liian suuret.



Voi olla. Mutta sillä ei ole mitään tekemistä verotuksen tai Portugalin verovapauden kanssa. Eläkekatto voi olla järkeväkin malli, mutta se kai pienentäisi myös eläkejärjestelmään maksettavia eläkemaksuja?

Veronkierto estettävä

Poliitikot ovat yhdestä suusta vaatineet tätä veronkiertoa estettäväksi.



Ensinnäkin on todettava, että tämän veronkierron esto ei tuo Suomeen yhtään veroeuroa lisää, jos Portugali poistaa verovapauden. Antti Kaikkonen mm. vaatii, että Portugalin nollaveroon on puututtava EU-tasolla - ymmärtämättä, että se ei toisi vielä yhtään veroeuroja Suomeen.



Toisekseen, verosopimus on ollut voimassa 70-luvun puolesta välistä. Portugalin verovapaus astui voimaan 2013 alusta. Noiden aikojen jälkeen hallituksessa on istunut aikalailla kaikki puolueet, jotka olisivat voineet asialle jotain tehdä - käytännössä irtisanoa verosopimuksen, koska muita keinoja saada verotusoikeutta Suomelle ei taida olla.

Verosopimus on irtisanottava

No nyt tuli ensimmäinen ehdotus, jolla Suomi voisi saada verotusoikeuden näihin eläkkeisiin ja siten veroeuroja itselleen (ei toki eläkejärjestelmään eikä helpottamaan näiden eläkkeiden maksamista).



Mutta maailmassa on vielä monta muuta maata, jossa veroaste on alhaisempi kuin Suomessa. Irtisanotaan kaikki verosopimukset? Eläkkeet ovat melko lailla nyansseja verosopimusten merkityksessä, koska verosopimukset pitkälti myös mahdollistavat kansainvälisen liiketoiminnan vienteineen ja tuonteineen.

Johtajat on saata talkoisiin mukaan - korotetaan rikkaiden verotusta

Jos johtajien syy Portugaliin muuttoon oli se, että siellä eläkkeitä verotetaan kevyemmin - niin kuinka tuo heidän verotuksen kiristäminen oikein auttaa tilanteeseen?

Suomalaiset muut maksavat veronsa, johtajat eivät

Todennäköisesti nämä johtajat ovat työuransa aikana maksaneet Suomeen veroja aika monen keskituloisen edestä. Se, että he eivät nyt maksa veroja Portugaliin ei kyllä pienennä heidän osallistumistaan veronmaksuun Suomeen millään tavalla.


Johtajien tulotasolla voisi pikaisesti päätellä, että he kuuluvat siihen harvalukuisten joukkio, jotka maksavat elämänsä aikana enemmän veroja kuin aiheuttavat julkisia kustannuksia. Siksi moraalin perääminen on myös kyseenalaista, kun ihminen voi halutessaan muuttaa. Vai onko heidän velkansa yhteiskunnalle niin paljon suurempi kuin pienituloisilla, että heidän tulee valita verotuksellisesti kalliit vaihtoehdot ja pysyä maassa tahtonsakin vastaisesti?

Mikä siis neuvoksi?

Nyt pitäisi kommentoijien ensin päättää mistä puhutaan. Ei me voida syyttää johtajia Suomen verokertymän pienentämisestä, jos he eivät maksa veroa Portugaliin ko. maan laskettua veroprosentin nollaan.



Jos haluamme pitää heidän eläkkeensä Suomessa verotettavana, meidän on kiellettävä maastamuutto tai ainakin kiellettävä maastamuutto suureen osaan maailman valtioista.



Jos ainoa ahdistus on se, että heidän eläkkeensä on verovapaa, niin riittääkö ratkaisuksi, että Portugali poistaa heiltä verovapauden ja perii verot - ja Suomi ei saa mitään.



Eläkkeiden suuruudesta voidaan toki keskustella. Samoin eläkekatosta (vaatisi toki perehtymistä ennen kommentointia).